Autós Szakmák Tanulmányi Versenye

Az Autószerelők Országos Egyesülete (AOE) és az Autós Nagykoalíció (ANK) a 2023/2024-es tanévben meghirdeti az AOE bázis iskolái autószerelő, autószerelő technikus, autóelektronikai műszerész, gépjármű mechatronikus, gépjármű mechatronikai technikus és alternatív járműhajtási technikus tanulói részére a közös rendezésű tanulmányi versenyét, az Autós Szakmák Tanulmányi Versenyét (ASZTV).

Az ASZTV rendezői a verseny szervezésébe, támogatásába bevonják a szakma jeles vállalkozásait és képviselőit, ezzel széles körű szakmai összefogást teremtenek meg.

A verseny fő támogatója a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM)

A nevezéssel a korhatárnak megfelelő versenyzők részt vesznek a Young Car Mechanic nemzetközi verseny magyar válogatóján is, ezért a nevezéshez szükséges adatok átadásra kerülnek az Inter Cars Hungária Kft. részére. Az ASZTV-n elért pontok alapján kerülnek kiválasztásra a Young Car Mechanic magyar döntősei.

A verseny célja

A verseny célja, hogy a tanulók a leendő szakembereknek munkát adó autójavító vállalkozások szakmai elvárásai szerint bizonyíthassák felkészültségüket, rátermettségüket.

A csapatban történő versenyzés során a másokért való felelősség, a becsületes helytállás kerül előtérbe. A jól szereplő csapatok öregbítik iskolájuk hírnevét, és egyben a szakmai képzés fontosságára irányítják a figyelmet.

Versenyfeladatok

A versenyfeladatok teljesítése napjaink legkorszerűbb vizsgálati eljárásainak, diagnosztikájának ismereteit igénylik, de a szakma szerelési, szervizműveleti alapjai, egyszerűbb hétköznapi munkafeladatai sem hiányoznak a megmérettetésből.

Mivel az autójavítás ma már nemcsak a hagyományos gépjárműtechnika területét öleli fel, hanem

  • az alternatív járműhajtások alapismereteit, biztonságtechnikáját,
  • a vezetéstámogató rendszereket,
  • a munkavégzéshez nélkülözhetetlen szakmai információforrások használatát,
  • a vállalkozási ismeretekben való jártasságot is,

ezért a versenyzők mind az írásbeli felmérésben, mind a gyakorlati munkavégzésben ezekről a területekről is kapnak feladatokat.

A verseny menete

Válogató

Szakmai alapozó és szaktantárgyakat érintő, a gépjárműtechnika és -fenntartás világához tartozó, általános ismereteket érintő elektronikus tesztlap kitöltése. Minden csapattag egyénileg tölti ki az online-feladatlapokat.

Középdöntő

A középdöntőbe az online forduló eredménye alapján kerülhetnek be csapatok. Az országot a verseny szempontjából 6 régióra bontottuk, a régióban található szakképzési intézményekből kerülnek ki a saját régió középdöntőjébe a csapatok. Az online forduló eredményei alapján minden iskolából maximum egy, minden régióból két csapat juthat tovább a középdöntőbe.

A középdöntőkbe jutott csapatoknak autószervizekben kell bizonyítani gyakorlati tudásukat. Részben műveletekre vonatkozó műszaki és munkavédelmi elméleti kérdésre, döntő mértékben gyakorlati munkára kell számítani a régiós fordulóban.

Az idei évben is a régiós megmérettetéseken alul maradó csapatok közül a legtöbb pontot elérő versenyzők bejutnak a döntőbe, így ott 7 csapat fogja összemérni tudását.

Döntő

Minden régióból egy csapat, illetve a legjobb második helyezett jut az országos döntőbe, ahol vegyesen elméleti kérdésekkel és gyakorlati feladatokkal találják magukat szembe, melyek a jármű szinte minden részegységére kiterjednek.

A verseny díjazása

A nevezett iskolák a verseny támogatóitól szakmai dokumentációs anyagokat kapnak.

A verseny középdöntőjében és az országos döntőben szereplő csapatok tagjai, a felkészítő tanárok és a nevező szakképző intézmények tárgyjutalmakban részesülnek.

Az ASZTV dobogós helyezettjei pénzjutalomban részesülnek!

Az ASZTV győztes csapata és felkészítő tanára külföldi szakmai tanulmányúton vesz részt.

Nevezés

A versenyre az Autószerelők Országos Egyesületének bázis iskolái nevezhetnek. Iskolánként maximum tíz 2 fős csapat nevezhet! A csapat tagjait az iskola jelöli ki. A csapatok évfolyamtól, képzési szakiránytól függetlenül állíthatók össze. Nevezési díj nincs.

A versenyhelyszínekre történő utazás költsége a nevező intézményt terheli.

A nevezést a szakképző intézmény adja le.

Nevezni a https://asztv.hu/regisztracio/ címen található regisztráció kitöltésével és megküldésével lehet 2024. január 25-ig.

A verseny időbeosztása

Az online fordulóra 2024. január 29-én kerül sor. Kitöltése maximum 70 percet vesz igénybe.

A középdöntő és a döntő időpontjait és helyszíneit később adjuk meg.

Jó felkészülést kívánunk!

Győrújbarát, 2024. január 08.