Az Autós Nagykoalíció és az Autószerelők Országos Egyesülete (AOE) a 2022/2023-as tanévben meghirdette az autószerelő, autótechnikus, autóelektronikai műszerész, gépjármű mechatronikus, gépjármű mechatronikai technikus és alternatív járműhajtás technikus tanulók részére az Autós Szakmák Tanulmányi Versenyét.

Az ASZTV rendezői a verseny szervezésébe, támogatásába bevonták a szakma jeles vállalkozásait és képviselőit.

Első forduló

A verseny első fordulójában online környezetben kellett szakmai alapozó és szaktantárgyakat érintő, a gépjárműtechnika és -fenntartás világához tartozó, általános ismereteket érintő feladatok megoldani. Minden csapattag egyénileg töltötte ki az online-tesztlapot, mely alapján régiónként a legjobb 2 csapat került be a középdöntőkbe. Az első forduló tesztjét 113 csapat töltötte ki, tehát, több, mint 200 tanulót vontak be a szervezők a megmérettetésbe.

Középdöntők

Az országot a verseny szempontjából 6 régióra bontottuk, a régióban található szakképzési intézményekből kerülnek ki a saját régió középdöntőjébe a csapatok. Az online forduló eredményei alapján minden iskolából maximum egy, minden régióból két csapat juthatott tovább a középdöntőbe.

A középdöntőkbe jutott csapatoknak autószervizekben kellett bizonyítani gyakorlati tudásukat.

Az idei évben a régiós megmérettetéseken alul maradó csapatok közül a legtöbb pontot elérő versenyzők bejutnak a döntőbe, így a 6 régióból 7 csapat jutott tovább.

A középdöntőknek a Q-Service hálózat tagjai adnak otthont.

A műhelyben el kell végezni egy szervizelési feladatot, árajánlatot kell készíteni javításra, ki kell választani a megfelelő alkatrészeket. Emellett nem maradhat el a menetjavítás, valamint egy diagnosztikai feladat,

Gratulálunk a döntőbe jutott csapatoknak, a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak is!

Külön köszönjük a szervizek tulajdonosainak a lehetőséget és a nagyszerű közös munkát!

Az első középdöntőre Szombathelyen került sor

Időpont: 2023.02.14 (kedd)

Helyszín: Nagy Autószervíz H-9700 Szombathely, Farkas Károly u.22

2023-ben már egy „kipróbált”, kiváló szerviz volt a házigazda, akivel már évek óta működünk együtt. Szombathely és a Nagy Autószerviz. A szerviz sok év alatt „megszolgált” jó hírneve garancia volt a rendezők, de a résztvevők és tanáraik számára is. A szervizben a szükséges felszereltség és felkészültség segítette a fiatal kollégákat, versenyzőket, hogy megmutathassák mindenkinek a tudásukat.  A körmendi csapat jutott be a középdöntőbe, akik a győri iskola diákjaival mérték össze tudásukat. Szoros verseny, kiváló egyéni teljesítmények jellemezték a „küzdelmet”. Jó hangulatban végezték a feladatokat a fiatalok. A műhelyvezető is elismerően nyilatkozott a szakmai teljesítményről. Végül a győriek kerültek ki győztesként a megmérettetésből.

A második középdöntőre   Dunaújvárosba került sor

Időpont: 2023.02.16 (csütörtök)

Helyszín: Quality Kft H-2400 Dunaújváros, Békekörút 1.

A Quality Kft -nél először vendégeskedhettünk. Nagyon köszönjük Nyakacska Zsoltnak, hogy kiváló házigazdája volt a megmérettetésnek, ahol felmérésre és értékelésre került Tatabánya és Tata csapatainak felkészültsége. Idén is profi szakemberek árgus szemei előtt és biztosítása mellett nem csak versenyeztek, hanem tanulhattak a verseny során. A megoldandó feladatok elvégzése után a versenyzők kérdezhettek, így legközelebb már nem követik el a kezdetleges hibákat. 

A harmadik középdöntőre Siófokon került sor

Időpont: 2023.02.17 (péntek)

Helyszín: Centrum Autó Kft H-8600 Siófok, Jegenye sor 4. D. ép.

2023-ben a harmadik alkalommal is már egy „kipróbált”, kiváló szerviz volt a házigazda, akivel már évek óta működünk együtt. A Centrum Autó Kft-nél Pataki Gábor tulajdonos is aktívan részt vett az értékelésben. A pécsi iskola a kaposvári iskola diákjaival mérték össze tudásukat. Szoros verseny, kiváló egyéni teljesítmények jellemezték a „küzdelmet”. A pécsi Angster tanulói nyerték a párharcot, így ők jutottak a döntőbe.

A negyedik középdöntőre   Miskolcon   került sor

Időpont: 2023.02.20 (hétfő)

Helyszín: Sila Front-Car Kft  H-3508 Miskolc, Futó utca 72

A miskolci Sila Front-Car Kft nem csak az északi, hanem az egész országban működő szervizek számára is példa lehet. A felszereltség, a tudás magas színvonala, olyan körülményeket garantált, amelyben még a versenyzéshez tartozó nyomást is sokkal könnyebb volt kezelni a diákok és a rendezők számára is. Kiváló rendezés, jó csapatok és szoros verseny volt, ahol az egri és a nyíregyházi diákok megmérkőztek egymással. A pontozás során azt tapasztalta a bizottság, hogy a gyakorlatias feladatokban fej-fej mellett haladtak a csapatok. Egy kicsivel az egri diákoknak sikerült jobban ez a nap, így ők jutottak tovább az ASZTV országos döntőjébe. Mint az utolsó forduló után kiderült, a nyíregyháziak sem búslakodhattak, mivel legjobb másodikként ők is bekerültek a legjobb 7 csapatba.

Az ötödik középdöntőre Mezőtúron került sor

Időpont: 2023.02.21 (kedd)

Helyszín: Bosi Autószerviz H-5400 Mezőtúr, Wesselényi utca 4.

Az utolsó előtti , kelet-magyarországi forduló házigazdája a Bosi Autószerviz volt. A verseny ötödik fordulója debreceni és békéscsabai diákok részvételével zajlott. Az Audi nagyméretű első fékje megnehezítette a diákok munkáját, egyik csapat sem tudta teljesen befejezni a feladatot. A zsűri pontszámainak összegzése után kis különbséggel a Brassaisok bizonyultak jobbnak.

Az hatodik középdöntőre Szegeden került sor

Időpont: 2023.02.22 (szerda)

Helyszín: Autorail Kft H-6728 Szeged, Budapest út 34.

Az utolsó, kelet-magyarországi forduló házigazdája az Autorail Kft volt, aki rendezőként ez alkalommal debütált. A haszongépjárművekkel is foglakozó cég hatalmas csarnokában versenyezhetett a szegedi és a bajai csapat. A megmérettetés nagyon szoros eredményt hozott, a bajaiak csapat szinten jobban teljesítettek, így velük találkozhatunk az AMTS-en megrendezésre kerülő döntőn.